Årets Fridolin 2022: Birgitt Broström

Träd jag sätter till skugga och frukt,
buskar och ris till blomning och lukt,
gamla örter till läkedom,
här där vreten stod tom.

Liksom Karlfeldts Fridolin lever Birgitt Broström sitt liv i nära samspel med naturen. Hon är en växtodlingens apostel som i vida kretsar, i ett halvt sekel, har förmedlat sin kunskap och inspiration. Hennes engagemang gäller allt från den tåliga vardagsnyttan i grönsaker, rotsaker, frukt, bär och säd till den gamla trädgårdens behagfulla perenner och örter.

Birgitt Broström personifierar folkbildaren. Vetenskapliga fakta undersöks i studiecirkelns samtal och tillförs sedan fler dimensioner genom exkursioner och praktiskt arbete. Själv brukar hon åker och skog, odlar sin trädgård och skördar dess frukter. Generöst delar hon med sig av sin rika kunskap och erfarenhet till andra genom medverkan i kurser, cirklar och föreningar.

I Karlfeldtsgårdens egen gröna lunga i Karlbo samlar Birgitt Broström sedan många år människor som med både vördnad och entusiasm vårdar lustgården och blomsterlisterna. Som gruppens ledare guidar Birgitt till växtval med förankring i Karlfeldts dikter och hemhörighet i det förgångnas ro.

Birgitt Broström är född och ännu bosatt i Saxbo, som hon själv beskriver som ”den lilla byn som har Kyrkberget som skydd mot nordvästanvinden och Badelundaåsen vilande som höjdgräns i väster. Det är fritt fram för solen, vilket ger ett varmt och skönt klimat för odling.”

Redan som mycket ung valde Birgitt Broström att bli lantbrukare. Hon studerade vid Rättviks lant-
bruksskola och Mora folkhögskola och har nu i över sextio år arbetat med växtodling på gården i
Saxbo – i trädgårdsland, på åkrar och i skog. Birgitts kunskaper och egna erfarenheter har flätats
samman till en bildningsgärning av stora mått. Antalet studiecirkar som hon har lett, kan inte räknas.

Birgitt Broström är en respekterad nestor inom självhushåll och hållbart brukande av naturens resurser. Hon har innehaft ledande poster inom Lantbrukarnas Riksförbund och Studieförbundet Vuxenskolan. Hängivet undervisar Birgitt även i biodling, arbetar med hemslöjd och skriver egna
texter. I boken Kvinnornas skrivbyrå (2011) medverkar hon med kapitlet ”Vårsådden – ett heders-
uppdrag”, där hon personligt berättar om sin hemby och samtidigt skildrar hur jordbrukssamhället
har förändrats.

Kultur betyder odling. Birgitt Broström är en förebild, kunskapskälla och inspiratör för många i och utanför Folkarebygden. Hon är en värdig mottagare av utmärkelsen Årets Fridolin.