Årests Fridolin 2017: Bo Hedman

        Jag målar en vår
        med nypon i snår,
        jag målar en höst
        med sippor på bröst,
        jag blandar all årets fägring
        min drövade själ till tröst.


Som Karlfeldts kurbitsmålare kan filmskapare vända på perspektiv, förena det till synes oförenliga och ge sökande, kanske vilsna, själar tröst, glädje, ro och hisnande nya vyer. Filmen var ny i Karlfeldts egen livstid. De teman som är centrala i Karlfeldts dikter – kärlek, utanförskap, natur – är tidlösa och gestaltas, i generation efter generation, av ständigt nya
filmskapare. Men utan människor med kunskap om filmvärldens djup och nyanser, begränsas det tillgängliga filmutbudet till storfilmer som med kommersiell kraft slår sig fram.

Bo Hedman är filmvärldens folkbildare i Avesta. I mer än tjugofem år har han guidat avestabor och tillresande till möten med filmer som blir just möten med andra människor, deras liv och levnadsförutsättningar. Han presenterar filmer som skildrar människans insida och djupa mänskliga förhållanden – i olika kulturer, i stillhet och dramatik, i fulhet och skönhet i det vardagliga och i den natur som skapar livsbetingelser. Generöst delar han med sig av sina kunskaper och visar vägen till nya filmupplevelser.

Bo Hedman är en av initiativtagarna till Föreningen Avesta Filmstudio, och han har varit en drivande kraft under hela dess tjugofemåriga historia. Han är väl orienterad om filmer, vida vid sidan av massmarknadsfilmer som syns i strålkastarljuset i Hollywood och liknande globala filmcentra. Han söker det konstnärliga, det originella, det lågmälda – och låter häpna filmstudio besökare beröras av filmer som de inte visste finns. Livsöden och miljöer från hela jorden
kommer nära och blir, via film, till värdefulla erfarenheter också för åskådarna.

Genom Bo Hedman har Avesta Filmstudio ett hållbart och hängivet ledarskap. Hans gärning är i kulturens, folkbildningens och medmänsklighetens tjänst. Hittills har fler än 600 filmer visats.
Säkert har många filmstudiobesökare gått hem med nya svar på frågan ”Hur var ditt liv?” Något allmängiltigt finns i Karlfeldts svar:

        Det var storm och nöd och kamp i en enda veva
        det var gäckad längtan och fåfäng glöd och små glimtar ur molnens reva.
        Jag är så glad att jag fått leva.


Bo Hedman är född 1950 i Krylbo.