Årets Fridolin 2003: Georg Haglund

Georg Haglund är spelman och instrumentmakare. Han är född i Stockholm och efter ungdomsår med bl.a. studier i klassisk pianomusik, kom han till Avesta och Dalarna. I södra Dalarnas Folkarebygd, buren av stolta folkmusik- och bergslagstraditioner, medverkade Georg Haglund till att i vår samtid introducera och lansera nyckelharpan. Det ålderdomliga instrumentet med anor bl.a. från den vallonska invandring, som följde på Bergslagens behov av kunniga yrkesmän, fick en renässans. Med den legendariske spelmannen Stopp Edvin som inspiratör, har Georg Haglund i trettio år byggt nyckelharpor, låtit dess toner ljuda och undervisat i både instrumentbygge och låtspel.

Lyhört spelar Georg Haglund på nyckelharpan. Gärna berättar han om instrumentets historia och sätter dess melodier i sammanhang. Georg Haglund är en folkbildare av stora mått som i sina framträdanden lyckas med konststycket att samtidigt vara både ödmjuk och estradör. Som lärare vid musikskolan och senare helt ideell studieledare, lockar han ständigt nya ungdomar och vuxna att göra nyckelharpan till ett levande och vitalt instrument. Med skicklighet i finsnickeri och finmekanik har han själv låtit fler än trettio nyckelharpor växa fram.

Med melodier från det gamla bondesamhället verkar Georg Haglund också i karlfeldsk anda, och han medverkar ofta med nyckelharpa och låtspel vid Karlfeldtsgården.

Genom Georg Haglunds insatser har nyckelharpsspelandet utvecklats och nyckelharpan blivit ett instrument av betydelse i Avesta och Folkarebygden.