Årets Fridolin 2021

Olle Kronberg

       

Nu, grova smide från min tankesmedja,
skall släggan gå och pröva vad du tål.

 
ur ”Rimsmeden” av Erik Axel Karfeldt
 
Karlfeldts diktargestalt Fridolin var skribent. Han kunde beskriva både sin egen vardag och leva sig in i hur andra uppfattade världen. Han skrev både allmogelåt och herrskapsvers.
 
Sådan är också Årets Fridolin: En människa som iakttar sin omvärld, spanar i historien, filosoferar om framtiden. En människa som reflekterar, vässar pennan och levererar texter av skiftande slag.
 
Årets Fridolin är Olle Kronberg.
 
Oräkneliga är de dramer som – med Olle Kronberg som manusförfattare – har tagit plats i Avestarevyer under många årtionden. Med finurlig finess skildrar han händelser och företeelser i Folkarebygden i revynumrets form.
 
Med charm och skarpsinne träder Olle Kronberg fram som krönikör i Avesta Tidning. Under signaturen Kronolle låter han sin karaktär – bruksgubben Andersson – ha synpunkter på stort och smått i vår samtid. Kronolle skriver inte läsaren på näsan, tvärt om. I krönikorna förs dialog som motiverar läsaren att själv tänka och dra slutsatser.
 
Olle Kronberg är också idégivare, inspiratör och initiativtagare till kulturevenemang av olika slag. Enligt hans förslag tillkom Avesta Bruksdagar som under en följd av år, med historiskt fokus, blommande fram i Avestas äldsta stadsdelar Koppardalen och Gamla Byn. Bruksdagarna blev lika festliga som folkbildande, med aktiviteter för alla åldrar.
 
Olle Kronbergs historiska ådra får särskild puls i engagemanget kring Avesta visentpark i Stubbsveden. Där medverkar Olle som guide för besökarna, och utöver berättelsen om utrotningshotad djurart kan Olle förmedla den djupt personliga skildringen av hur hans mormor Emelie för mer än hundra år sedan bodde där, på Stubbsvedens levande bondgård.
 
I Olle Kronbergs tankesmedja svingas släggan flitigt. Med tanke och penna formas underfundiga alster. Olle Kronbergs verk får oss att glädjas – och att tänka bättre.
 
Olle Kronberg är född 1942, uppvuxen i Avesta och bosatt i Skogsbo. Han har ett mer än 40-årigt yrkesliv vid Avesta Jernverk bakom sig, där han bland annat ansvarade för personaltidningen "MediAvesta".