Gi Byström

Så här började det:
När jag var 14 år sydde jag en ceriseröd dräkt i syslöjden. Sedan var jag fast!

Kvinnorna i min familj har alltid sytt. Min farmor, mormor, mamma, alla mina fastrar och mostrar sydde kläder till sig och sina barn. För dem var det länge en ekonomisk nödvändighet. För mig har det inte varit riktigt så. När jag sydde kläder till mina barn var det mera för att jag ville klä dem lite mer personligt. Sedan blev jag under några år road av mer avancerad sömnad, och sydde bl a brudklänningar till ett par väninnor, kostymer, kavajer, jackor, kappor, byxor och klänningar till mig och mina barn och en vit smoking (!) till min man. 

Sedan kom fingerledsartrosen och gjorde den avancerade sömnaden omöjlig. När jag för några år sedan avslutade mitt yrkesarbete som beteendevetare inom Sveriges Domstolar behövde jag något att göra som var både roligt och nyttigt. Så jag kombinerade mitt miljöintresse med mina sykunskaper och startade en enskild firma där jag syr förkläden av gamla vackra lakan, dukar, handdukar, gardiner och stuvar av olika slag. På min webbplats förklädet.se visar och berättar jag vad jag håller på med, och där finns ett bildgalleri med många exempel på hur mina förkläden kan se ut.

Alla förkläden har samma grundmodell, men sys i olika storlekar. Eftersom jag köper tyger enbart från secondhandbutiker blir det inte så stora mängder. Därför räcker ett tygstycke oftast bara till ett förkläde (någon enstaka gång kan det bli fler). Variationen är därför stor, och så gott som varje förkläde blir unikt.

Oftast syr jag på beställning, och man kan kontakta mig via min webbplats. Hösten 2017 ordnade jag en "förklädesfestival" i bostaden. Det var en lättsam tillställning där det serverades "förkläden med tilltugg".  Våren 2018 deltog jag i en marknad på Kungsholmstorg. Förra sommaren hade jag ett stånd på Skansen under en vecka, och var med på Säterstampen - i ösregn ...

Att nu få finnas med bland hantverkare och konstnärer på Karlfeldtsgården denna sommar är en absolut höjdpunkt i mitt sömmar-liv!
 

Klicka på bilden för förstoring

Kontaktuppgifter

Hemsida: förkädet.se